пукнатина

пукнатина
същ. - цепка, цепнатина, отвор, разрез, междина, пролука, дупка, аралък
същ. - пукване, пукнато, процеп
същ. - тесен отвор

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • апехема — (грч ap echema) 1. одглас, 2. мед спротивна пукнатина на коска, 3. мед спротивно дејство на пад, кога болката предизвикана од тој пад ке се почувствува на спротивната страна …   Macedonian dictionary

  • дијаклаза — (грч. diaklao прекрши/прекршува) 1. физ. прекршување на светлината, прекршување на зраците 2. геол. пукнатина во слојот на некоја карпа …   Macedonian dictionary

  • изохазми — (грч. isos, chasma пукнатина) мн. линии на географска карта што поврзуваат места на кои еднакво често се гледа поларната светлина …   Macedonian dictionary

  • интерстициум — (лат. interstitium) 1. меѓупростор 2. пукнатина, дупка, празнина …   Macedonian dictionary

  • параклаза — (грч. para, klasis кршење) геол. поголема тектонска пукнатина или расед …   Macedonian dictionary

  • фисура — (фр. fissure) пукнатина, бразда, расцепеност, цепотина …   Macedonian dictionary

  • шизма — (грч. shisma процеп, пукнатина) 1. расцеп, раскол, одвојување, особено од црквата или верата 2. фиг. раздвојување, расцеп воопшто …   Macedonian dictionary

  • аралък — същ. пролука, цепка, пукнатина, отвор, междина, промеждутък, дупка …   Български синонимен речник

  • дупка — същ. отвор, пробив, пролука, пукнатина, отвърстие, цепка, прорез същ. пещера, яма, леговище, бърлога същ. празнина, кухина, шупла същ. бримка, клуп, примка, клетка на сито същ. дупчица, трапчинка, вдлъбнатина, трап същ. з …   Български синонимен речник

  • отверстие — същ. отвор, дупка, цепка, цепнатина, пролука, пробив, пукнатина, разрез същ. изход, излаз, врата същ. гърло, уста …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”